
Este obligatoriu, nu opțional si este la moda indiferent de anotimp.
Romania se situeaza pe locurile fruntase de la coada la numarul de accidente suferite la locul de munca din Europa. Cauzele ar fi un instructaj neefectuat corespunzator la angajare sau periodic si nefolosirea, alegerea si utilizarea necorespunzatoare a echipamentului individual de protectie.
Echipamentul individual de protectie este utilizat de lucrator in scopul protejarii acestuia impotriva unor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca. Angajatorul va achizitiona echipamentul individual de protectie care este etichetat in conformitate cu prevederile legale relevante (marcaj CE) va fi insotit de o declaratie de conformitate, instructiuni de utilizare in limba romana si este în conformitate cu specificaţiile de securitate şi sănătate, oferă protecţie fără să prezinte un pericol major în sine, este adecvat pentru condiţiile relevante, este ergonomic si se potriveşte lucrătorului.
In functie de riscurile la care sunt expusi lucratorii, dar si de specificul activitatii, echipamentul individual de protectie are 5 parti componente :
1) PROTECȚIA CAPULUI
2) PROTECȚIA PICIOARELOR
3) PROTECȚIA FEȚEI
4) PROTECȚIA RESPIRATORIE
5) PROTECȚIA CORPULUI
Trebuie sa stiti ca este obligatia angajatorului sa distribuie gratuit echipament individual de protectie si sa il inlocuiasca in cazul degradarii sau al pierderii calitatilor. Neînlocuirea acestor echipamente la timp, expune la riscuri de accidentare si imbolnavire profesionala lucratorul, ceea ce poate conduce in timp la consecinte negative asupra starii de sanatate a lucratorului.
Lucratorul are obligatia de a utiliza corect echipamentul individual de protecţie acordat şi, după utilizare, să îl înapoieze sau să îl pună la locul destinat pentru păstrare.