
Manipularea manuală este activitate care implică ridicarea, coborârea, transportarea, împingerea, tragerea, ținerea sau oprirea unor greutati si mai poate include deasemenea intinderea, indoirea si pozitii vicioase sau miscari repetitive. Am putea crede ca munca noastra nu implica manipularea manuala, cu toate acestea, manipularea manuala este un pericol care apare in majoritatea locurilor de munca (santiere, birouri, depozite, etc.) unde implica activitati fizice.
Din punct de vedere al prevenirii riscurilor la locul de munca prima masura pe care ar trebui sa o ia un angajator ar fi sa introduca utilizarea mijloacelor mecanizate si automatizarea proceselor de munca. Insa, nu trebuie uitat faptul ca introducerea mecanizarii sau automatizarii proceselor nu duce la aparitia unor altor riscuri noi.
Mijloacele mecanizate trebuie sa fie compatibile cu toate celelalte echipamente, trebuie sa fie adecvate si usor de utilizat si trebuie stabilit un program de mentenanta a acestora.
Toti salariatii trebuie sa fie informati cu riscurile asociate acestor echipamente mecanizate pentru a le utiliza in conditii de siguranta.
Dar daca manipularea manuala nu poate fi evitata, trebuie facute toate eforturile ca greutatile ridicate sa fie manevrate aproape de corp, cu spatele drept, evitand rasucirile si aplecarile iar ridicarea maselor nu trebuie efectuata printr-o singura miscare.
Opreste-te si gandeste
Ai nevoie de ajutor cu sarcina. Elimina materialele de pe ambalaj si verifica daca pe traseul de deplasare al greutatii nu sunt obstacole pe podea sau lichide varsate . Daca ridici pentru o perioada mai lunga, cum ar fi de la podea la inaltimea umarului ia in considerare o masa sau un banc pentru a pune sarcina pe ea si de a schimba prinderea sarcini.
Pozitionarea picioarelor
Picioarele despartite. Un picior trebuie sa fie pozitionat in directia miscarii iar celalt picior trebuie sa ofere forta maxima de ridicare a corpului si pentru a ne mentine echilibru, picioarele nu trebuie sa fie prea apropiate.
Ridicarea greutatii
Aplecati-va jos prin indoirea genunchilor, pastrati spatele drept, bratele pe langa corp, capul si barbia ridicata si pentru o aderenta cat mai buna va veti apleca putin peste sarcina.
Plasarea sarcinii pe o masa
Plasati sarcina pe marginea suprafetei si lasati-o sa alunece.
Coborarea sarcinii
Puneti sarcina jos cu la fel de multa grija ca la ridicare, asezati-va pe vine folosind numai muschii picioarelor. Coborati sarcina jos, indoind genunchii. Asiguraţi-vă că nu vă prindeţi degetele sub greutate.